İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) yöneticileri, şiddetli yağışın ardından mağdur işletmelere destek için çift koldan çalışmalara başladı. Başkan Yalçın Ata merkezi hükümet temsilcileri ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları..
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) yöneticileri, şiddetli yağışın ardından mağdur işletmelere destek için çift koldan çalışmalara başladı. Başkan Yalçın Ata merkezi hükümet temsilcileri ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile görüşmek için Ankara’ya giderken, Birlik yöneticileri sokak sokak gezerek mağdur işletmelerin durumunu ve zararlarını tespit etti.
Durum tespitinden çıkarılacak rapor yerel yönetimlerle de paylaşılarak, işgal harcı, katı atık bedeli, tabela vergisi gibi pek çok yükümlülüklerden mağdur esnafın muaf tutulması istenecek.
Şiddetli yağışın etkisiyle zarar gören esnaf sanatkarlara destek sağlamak için Ankara’ya giden İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Yalçın Ata, burada hükümet temsilcileri ve TESK Genel başkanı Bendevi Palandöken ile biraraya geldi.
Hafta sonu şiddetli yağışın, Konak, Alsancak, Kordon boyu, Karşıyaka, Bostanlı başta olmak üzere İzmir’in merkez ve çevre kıyı şeridindeki ilçeleri vurduğuna dikkat çeken İESOB Başkanı Ata, ‘Yağışla birlikte gelen fırtına ve deniz taşması tsunami etkisi yarattı. Deniz taşarak kıyı şeridine yakın işyerlerinde su basmasına ve maddi zararlara neden oldu.
Stoklarında, işyerlerindeki ürünleri, imalat hammaddeleri ve araçları zarar gören esnaf sanatkarlar, bir süre kendilerini toparlayamayacak duruma düştü. Afetle boğuşan esnaf sanatkarların yaralarını sarmak adına öncelikle durumu merkezi hükümete ve en üst kuruluşumuz TESK’e ilettik. Mağdur üyelerimize sağlanacak destekler yaraları bir nebze olsun saracaktır. sağla
Yerel yönetimlere rapor
Önümüzdeki süreçte odalarımızın da katkılarıyla zarar gören bölgeleri gezerek, işyerlerini ve yaşanan zararları ayrıntılı şekilde tespit edeceğiz. Bu amaçla bir rapor hazırlayacak ve yerel yöneticilerimizle paylaşacağız. Yerel yönetimlerden de mağdur esnafın işgaliye ücreti, katı atık bedeli, tabela vergisi gibi ödemelerden muaf tutulmasını, yapılabilecek yardımları talep edeceğiz’ diye konuştu.
Esnafın yaşanan ekonomik zorluklardan olumsuz yönde en fazla etkilenen kesimi oluşturduğuna dikkat çeken Ata, ‘Büyük sermayeye ve yatırımlara, geniş bir pazara sahip olmayan üyelerimiz ancak günü kurtarmanın, yanında çalışanın ücretini ödemenin, işini idame ettirebilmenin sıkıntısını yaşıyor.
Son afet sırtlarındaki yükü daha da ağırlaştırdı. Üyelerimizin mağduriyetlerini giderebilmek, yaraları sarabilmek için canla başla çalışıyoruz. Esnaf sanatkar dostlarımıza ve İzmir halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum’ dedi.
Belediyeler iş başında
Başkan Ata Ankara’da temaslarını sürdürürken, Birlik yöneticileri de işyerleri zarar gören esnafı gezdi. Kıyıya yakın işletmelerin sorunlarını belirleyen İESOB Başkanvekili Ali Üstün, ‘Afet bölgelerinde öncelikle elektrik yok. TEDAŞ’ın daha hızlı ve duyarlı çalışma yürütmesi gerekiyor. Elektriği olmayan işletmeler temizliklerini yeterince yapamıyor, ürünlerinin bozulmasını engelleyemiyor, faaliyetlerini sürdüremiyor, müşteri kabul edemiyorlar.
Öte yandan pek çok işletmenin ürün stokları ve imalat hammaddeleri büyük zarar görmüş ve kullanılamayacak durumda. Esnaf büyük maddi ziyana uğramış.
Yerel yönetimler durmaksızın sokaklarda çalışıyor, işletmelerin yardımına koşuyor. Belediyelerin hassasiyetine teşekkür ederiz. Önümüzdeki süreçte de mağdur işletmelerden desteklerini esirgemeyeceklerine inanıyoruz’ şeklinde konuştu.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)