AK Parti İzmir İl Başkan Bilal Saygılı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 4 yıllık süreçte sınıfta kaldığını söyleyerek “Şehrimizde 4 yıl içinde hiçbir yatırım yapılmadığından yurt dışından gelen misafirlerimi şehrin içine sokmaktan..
AK Parti İzmir İl Başkan Bilal Saygılı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 4 yıllık süreçte sınıfta kaldığını söyleyerek “Şehrimizde 4 yıl içinde hiçbir yatırım yapılmadığından yurt dışından gelen misafirlerimi şehrin içine sokmaktan imtina ediyorum. Çürütüyorlar şehri. Gezdiremiyorum misafirimi. 4 yıldır bir şey yapılmadığı için İzmir terk edilmiş durumda… Büyükşehir’in terk ettiği bir şehir olan İzmir’de her şeyi hükümete bağlayarak kendini kurtarma çabası da bitmiştir” dedi.
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın konuğu oldu.
Saygılı programda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni hedef aldı. Büyükşehir Belediyesi’nin Tunç Soyer döneminde başarısız olduğu söyleyen Saygılı, merkezi hükümetin yerel yönetime yeteri kadar destek vermediği yönündeki eleştirilere de rakamlarla yanıt verdi.
İZMİR VERDİĞİ KARŞILIĞIN FAZLASINI ALIYOR
Saygılı açıklamasında “Toplumu yanlış yönlendirme konusunda hamasi duygularla, matematiksel verilere dayanmayan ve projelerle ilişkilendirilmeyen sözlerin bir karşılığı yoktur.
Tunç bey ile kalkınma ajansında beraber çalıştık. 3 yıl beraber çalışma fırsatı bulduk. Belediye bütçesini yüzde 92-94’ünün merkezi hükümetten geldiğini söyleyeyim. Biz son 20 yılda İzmir’e AK Parti hükümetleri olarak ne yatırım yapmışız? Şehir Hastanesi’nde Ağustos başında hasta kabulüne başlayacak.
İzmir’in yarınlarına ışık tutacak, sağlıklı bir neslin ve yaşlılık dönemini birebir takip edecek yapay zekanın en güçlü şekilde yürütüldüğü bir şehir hastanesi yapıyoruz. 250 milyar liralık bir yatırım rakamımız var. Bunun 22 milyar olduğu söyleniyor. 22 milyarı yıllara dağıldığında dolara çevrildiğinde o günkü kurlara çevrildiğinde 1,2 trilyon TL eder dolar bazındaki artış konulduğunda. Bu işin birinci ayağı…
Büyükşehir’in yıllık bütçe gelirlerinin bir toplantısı yapılır. Gelirimiz düşük diyor. Rakamlar burada. 2018’de net bütçe 524 milyon lira.. Doların ortalama kurunda 5,79’dan aldım 860 milyon dolar bütçe… 2019’da 867 milyon dolar, 2020’de 6 milyar 159 milyon TL yani 882 milyon dolar… 2011’de bu rakam 8 milyar 165 milyon TL. Biz krizin en sıkıntılı olduğu pandemiden yeni çıkmış olmamıza rağmen devletimizin desteği ile yüzde 30 artışla bu rakamı 1 milyar 150 milyon dolara sabitledik.
Doları ortalama kurdan yukarı çarparak 1 milyar 150 milyon dolara getirdik. 2021-22 arasında pandemi döneminde yüzde 28,70 artışla, gelirlerin yüzde 94’ünü Ankara veriyor. İzmir verdiği karşılığın fazlasını alıyor. Kimse kandıramaz milleti” dedi.
ALİAĞA ÖRNEK ALINSIN
Büyükşehir’e Aliağa Belediyesi üzerinden örnek gösteren Saygılı, “Aliağa Belediyesi’ne gidip yapılan alt yapı çalışmalarına baksınlar. Cumhur İttifakı belediyelerimiz güzel çalışma yapıyorlar. Aliağa’ya uzman göndersinler, kısıtlı bütçe ile ne kadar iyi projeler yapılabiliyor görsünler.
Büyükşehir geleceğe dönük bir vizyon çerçevesinde altyapı sorunlarını çözmeli. Fosseptik çukurlar hala bu kentte. 21’yya girdiğimizde organize sanayideki fabrikaların yüzde 80’i hala fosseptik çukurlarla uğraşıyor. Bunlar gündeme gelmedi bile” şeklinde konuştu.
BÜYÜKŞEHİR İZMİR’İ TERK ETTİ
İzmir’e misafiri geldiğinden kent merkezine götürmekten imtina ettiğini söyleyen Saygılı, “Bir çok konu var. Şehrimizde 4 yıl içinde hiçbir yatırım yapılmadığından yurt dışından gelen misafirlerimi şehrin içine sokmaktan imtina ediyorum. Çürütüyorlar şehri.
Gezdiremiyorum misafirimi. Bir tek Kordon, Asansör, Konak Saat Kulesi, Çeşme, bir de Efes’e götürüyorum insanları… Mesela Kemeraltı’nı nasıl gezdireyim, geçen gün hali gördünüz. Sürekli su basan ve alt yapısı çürük bir yer. Bizim için medar-ı iftihar olması gereken Kemeraltı’nın durumu ortada. Götürsen yağmurda su basıyor, sel alıyor. Yağmur suyu ile kanalizasyon borusunu ayrıştırmıyorlar.
Ayrıştırılmış hat 5 bin kilometre olması gerekirken 675 kilometrede kalmış. Ve borulardan körfeze gidiyor, üstüne koku başlıyor. Rahmetli Piriştina’nın bunun için çok örmek çalışmaları vardı. Sayın Kocaoğlu’nun da ona keza. 4 yıldır bir şey yapılmadığı için İzmir terk edilmiş durumda…
Büyükşehir’in terk ettiği bir şehir olan İzmir’de her şeyi hükümete bağlayarak kendini kurtarma çabası da bitmiştir. Sen bir halkın içine gir, sorunları gör, Kemeraltı’na su bastığında belediye başkanı olarak içeri girip 1-2 ayda bu sorun çözeceğiz diyor mu?” ifadelerini kullandı.
ALT GEÇİT PROJESİNİ ESNAF PARA TOPLAYIP YAPMAYA HAZIR
Mürselpaşa Bulvarı’nı Gıda Çarşısı’na bağlayacak alternatif yol projesinin TCDD tarafından reddedilmesi ile ilgili değerlendirme yapan Saygılı, “Gıda Çarşısı’na her gün 150 bin insan geliyor.
Gıda sevkiyatı oradan yapılıyor. 8 çarşı var orada. Günlük 150 bin insanın girdiği yerin bir giriş-çıkışı var. Halkapınar-Mürsel Paşa Bulvarı’na çıkışta hastane bölgesinde battı-çıktı noktasında teklif sunuldu, ihaleye çıkılmadı. 2,5 yıldır Soyer’in masasında dosya…
Peki hazırladıkları projeye TCDD niye izin vermiyor? Soyer’in ve çevresindekilerin mühendislik mantığı aşağıdan battı çıktı yapmaya yetmiyor. Demiryolunun 2,5 metre altından battı çıktı yapmaya kalkarsan, senin teknolojik kafan ona yeterse buna kimse izin vermez. İndir onu 10-12 metreye…
Yukarıdaki ray ve metro sistemini riske etmeyecek bir proje çıkar ortaya… Daha derine inmesi lazım. İş insanları gerekirse biz yapalım noktasına geldiler. Alt geçit projesine o bölgenin esnafı, tüccarı, iş insanı yeter ki encümenden çıkar, kararı ver, ihaleye çık parasını ben vereyim diyor. Kabul edilmiyor” dedi.
OTOGARI ORAYA YAPSIN, BAKANLARLA BİZZAT BEN GÖRÜŞECEĞİM, SÖZ VERİYORUM
Bakanlıkça yapılması beklenen Halkapınar-Otogar Metrosu için harekete geçilmemesi ile ilgili gelen eleştirilere yanıt veren Saygılı şunları söyledi:
“Polemik yaparak, halkı aldatarak söylenen her cümle iki oy getirecek diye şehrin geleceğine sıkıntı yaratmak dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Bunu Avrupa’da göremezsiniz.
Avrupa’da bir belediye başkanı söylemi ve eylemi örtüşmeyince istifa eder. Genel konjektürle ilgili İstanbul-İzmir otoyolunu yaptık. 3 saate indirdik. 3 saate uçağa binmeden çok rahat İstanbul’a gidebiliyorsunuz güvenli şekilde. Bunun aynısını hızlı tren ile İzmir-Ankara arasında yapıyoruz. 2025’te bitecek.
Günde 3 uçak kalkıyor Ankara’ya… Bunun yanında hızlı tren gelirse 3,5 saat sonra başkentte olacaksınız. Bunu düşünen mantık, vizyon, Halkpınar’ın yapılmasını neden dar çerçevede düşünebilir? 2023’te otogarla ilgili yap-işlet-devret süreci bitiyor. Tunç Bey, 2023’te değil, 2022’de bir proje çizdi.
Bütçenin oluşturulması ve faaliyete başlaması gerekiyor. Otogarı yapmıyorsunuz, Halkapınar-Otogar arasında metro hattını niye kurmuyorsunuz? Sayın Cumhurbaşkanımız ve ilgili bakanlıklarımızla bizzat görüşeceğim. Otogarı oraya yapsın, bakanlarla bizzat ben görüşeceğim, söz veriyorum.
Bu kadar net konuşuyorum. Otogara başlasın ulaşımı halledelim. Şu anda bunu yapmadığı için metronun da gideceği yer yok. Onu yapabilmesi lazım. Büyükşehir’in yapması gerekiyor bunu. İzmir-Ankara YHT’yi düşünen bir yapı 26 kilometreyi mi yapmayacak?”
KOOPERATİFÇİLİĞİ BİZE ANLATMASI LAZIM
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersiz olduğunu kaydeden Başkan Saygılı, belediye tarafından geliştirilen kooperatif modelinin kendilerine anlatılmadığını, benimsenmesi durumunda destek verebileceklerini kaydetti, Saygılı açıklamasında “Kentsel dönüşümde bugüne kadar toplam 930 konut yaptılar. Biz 2,5 yılda 5 bin 200 deprem konutunu ortaya çıkardık. Bir kooperatif mantığı ortaya koydular. Getirsinler bakalım bizde. Anlatsın bana…” dedi.
10 YILDA 58 BİN KONUTU DÖNÜŞTÜRDÜK
“Bir iş insanı olarak kooperatife miydiniz?” sorusuna yanıt veren Saygılı, “Oranlara bakıldığında TOKİ kar marjı gözetmeksizin vatandaşa satıp maliyetine verme gayretinde uğraşırken İzmir Büyükşehir 40-50 konutun değiştirilmesinde müteahhitte yüzde 55 hak veriyor.
Yüzde 45 vatandaşa veriyor. 300 bin TL’ye sıfır faizle 5-10 yıllık bir kurgu ile kredi veriliyor. Şu an oturdukları yerde evler 6-7 milyon oldu. Kooperatifçiliği bize anlatması lazım.
Güzel güzel şiirler okuyarak bu iş olmaz. Yüzde 55’e müteahhitte yüzde 45’inin vatandaşa verdiğin bir yerde dertten konuşmak mümkün değildir. 2012’de 6306 sayılı kanun çıkardık. Bu kanunla İzmir’de 10 yılda 58 bin konutu dönüştürdük. Bunun karşısında belediye 930 adet konut yapmış. Bunun karşısında 6 kentsel dönüşüm bölgesinde bize karşı çıkıldı” şeklinde konuştu.
kaynak :egedesonsöz
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)