Siyaset SonDakika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asgari ücret için talimat verdim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından milyonlarca vatandaşın merakla beklediği konu başlıkları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan “Asgari ücret için talimat verdim” dedi ve kamu çalışanlarını da unutmadı. Erdoğan, memurların zamlı..

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asgari ücret için talimat verdim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından milyonlarca vatandaşın merakla beklediği konu başlıkları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan “Asgari ücret için talimat verdim” dedi ve kamu çalışanlarını da unutmadı.

Erdoğan, memurların zamlı maaşlarının bayramdan önce ödeneceğini belirtti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memurları, emeklileri ve asgari ücretli vatandaşları ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, gündeme ek bütçe tartışmalarına yönelik “Ek bütçenin genel kuruldaki görüşmelerinde Cumhurbaşkanı ödeneğiyle ilgili maddenin kanun metninden çıkarılmasını talep ediyorum.” dedi.

 

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısının ardından ekonomi gündemine yönelik açıklamalarından satır başları:

KARADENİZ GAZI AÇIKLAMASI

“Karadeniz gazı ülkemiz için bir umut ve moral kaynağı olmuştur. 4 sondaj ve 2 sismik arama gemisiyle arama faaliyetlerimizi kesintisiz aramaya kararlıyız.

Yerin altında ne varsa azlığına, çokluğuna bakmayan milletimizin emrine vermeyi hedefliyoruz.”

 

“MADENLERİMİZİ MİLLETİN KULLANIMINA SUNACAĞIZ”

“Son dönemde Adana’da petrol arama çalışması yaptığımız 2 kuyuda yüksek kaliteli petrol bulduk.

Küresel maden üretiminin düştüğü salgın döneminde yıllık 6 milyar dolarlık maden ihracatıyla krizden pozitif yönden ayrışan ülkeler arasında yer aldık.

Madenlerimizin katma değerli ürünler olarak ihracı konusuna odaklandık.”

“Nadir elementlerin üretimini de öncelik olarak belirledik. Teknoloji bağımsızlığın ayrılmaz parçası olan madenlerin üretimi ve nihai ürüne dönüştürülmesi hususunda yeni bir adım adım atıyoruz.

Geçmişte türlü kampanya, engelleme ve zorluklarla ülkemizin dışında tutulduğu bu alana artık güçlü bir şekilde girmenin vaktinin geldiğine inanıyoruz. Eskişehir Beylikova, dünyanın Çin’den sonraki ikinci büyük rezerv alanıdır.

Burada bir üretim tesisi kuruyoruz. Denemeden sonra endüstriyel tesis yatırımına hemen başlıyoruz.”

“Akdeniz’deki petrol arama çalışmalarımıza alenen karşı çıkan, Karadeniz’e burun kıvıran çevreler Adana’daki kuyulara Beylikova’dan da rahatsız olacaklardır ama artık kusura bakmasınlar.”

“EKONOMİ PROGRAMIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ

Küresel ekonomide yaşanan dalgalanma emtia fiyatından artışa, tedarik zincirine kırılmaya kadar etkisini sürdürüyor.

Türkiye bu krizi fırsata çevirmek için tüm imkanlarını seferber etmiştir. Ülkemizi yeniden eski istikrarsızlık, güvensizlik içine sokma gayreti maalesef hız kesmeden devam ediyor.

Bugün bir yandan küresel krizi yeni bir kalkınma hamlesinin kaldıracı haline dönüştürmenin, bir yandan da maruz kaldığımız saldırıları elemine etmenin gayreti içindeyiz.

Gizli açık ambargo, içeriden ve dışarıdan tuzaklara rağmen hamdolsun ülkemize diz çöktüremediler. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla üzerine kurulu Türkiye Ekonomi programımızı tüm sabotajlara ve direnişlere rağmen uygulamayı sürdürüyoruz ve sürdüreceğiz.

“CARİ FAZLA VEREN TİCARET DENGEMİZ VAR”

“Büyüme kesintisiz devam ediyor. Cari fazla veren ticaret dengemiz var. Turizm toparlandı. Tarımda iyi sezon yaşadık. Sanayimiz harıl harıl çalışıyor. Savunma sanayimiz dünyada rüştünü ispat etmiş şekilde katlanarak gelişiyor.

Konut projeleri adeta yok satıyor. Dünyanın pekçok ülkesinin finansal dengeleri yerle yeksan iken bir kısım mandacı iktisatçının Türkiye’nin üzerine adeta beton dökmeye çalışmasını esefle takip ediyoruz.”

“Geçmişteki krizleri, beşinci kol faaliyetiyle ülkemizin burnunu sürtme aracı olarak kullananlar, giderek daha çok hırçınlaşıyor.

Yalan, iftira ve çarpıtma üzere kurula kampanyalarda kullanılan kimi doğru malzemeler niyetin ve ortaya çıkan fotoğrafın kötülüğünü değiştirmiyor.”

“Bu bedellerin bir kısmını terörle mücadele, sınırlarımızın tacizinde, 15 Temmuz’da canımızla, kanımızla zaten ödedik.

Bu bedellerin bazılarını tecrit edilerek ödedik. Kur faiz enflasyon üzerinden yürütülen ekonomik dalgalanmalarla ödedik. Salgın ve savaş gibi olumsuz küresel faktörler ödediğimiz bedellerin yükünü daha da artırmıştır.”

“MİLLETİMİZDEN BİRAZ DAHA SABIR BEKLİYORUZ”

“Gelişmeler öyle bir noktaya geldi ki, bize tuzak kuranlar bizden daha fazla bedel ödeyecek duruma düştüler.

Dünyayı takip eden akıl ve vicdan sahibi herkes yaşananları ve işin nereye gittiğini anlıyor, görüyor ve biliyor.

Bizim vazifemiz milletimize en iyisini vermektir. Bizim için önemli olan Türkiye’nin ne durumda olduğu, insanlarımızın hangi sıkıntıları çektiğidir.”

“Kur dalgalanması, enflasyonda yaşanan ciddi yükseliş hepimizin canını sıkmıştır.

Her ne kadar sistemi dengeye oturtmuş olsak da enflasyon yükünü bir müddet daha çekeceğimiz açıktır. Milletimizden biraz daha sabır bekliyoruz.

İnşallah 2023’ün Şubat ve Mart aylarından itibaren enflasyonu makul ve daha aşağı indireceğimiz seviyeye çekmiş olacağız. Bu noktaya indirecekten sonra işimiz daha kolaydır.”

“YAŞANAN EKONOMİK GELİŞMELER, EK BÜTÇE İHTİYACINI ORTAYA ÇIKARDI”

“Aldığımız tedbirlerden biri TBMM’de görüşülmekte olan Ek Bütçe teklifidir.

Bu yılda bütçe disiplinine önem veren hükümet olarak temel göstergelerde sıkıntıya meydan vermedik. Yüksek enflasyonun gelir ve gider rakamlarında yol açtığı değişkenlik ek bütçe ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.”

“Giderlerin 880 milyar lira gelirlerin 1 trilyon 80 milyar lira arttırılması öngörülmektedir.

Yılbaşında öngörülen bütçe açığı 78 milyar liraya düşmekte, kamunun borçlanma ihtiyacı azalmaktadır.

Bu performansın herhangi ek vergi konmadan, vergi oranları arttırılmadan sağlandığına özellikle dikkat çekmek istiyorum.”

“Hükümete geldiğimiz 2002 yılında toplanan her 100 liranın 86 lirası faize gidiyordu.

Bugün her 100 liranın 15 lirası faiz ödemesinde kullanılmaktadır. Ek bütçede yüzde 8,3’e gerilemektedir.

Hakikat budur, gerisi lafla peynir gemisi yürütme çabasıdır.

Ek bütçenin 217 milyar lirası personel ödemeleri, 154 milyar lirası sosyal güvenlik kuruma yapılacak transferler, 134 milyar lirası vatandaşlarımıza elektrik, doğalgaz giderleri, 105 milyar lirası stratejik yatırımların tamamlanabilmesi, 103 milyar lira mahalli idareler, 45 milyar lira dezavantajlı kesimlere yardımlar, 37 milyar lirası tarımsal destekler için kullanılacaktır.”

“CUMHURBAŞKANI ÖDENEĞİYLE İLGİLİ MADDENİN ÇIKARILMASINI TALEP EDİYORUM”

Cumhurbaşkanı maaşı üzerinden fırtına kopartarak ülkenin ve milletin menfaatine olan ek bütçeyi karalamak isteyenlere bir çift söz söylemek istiyorum. Özellikle Bay Kemal, yandaşı ve taifesine.

Bizim sistemimizde Cumhurbaşkanı maaşı aynı zamanda emekli milletvekilleri, eski cumhurbaşkanları, merhum cumhurbaşkanları hak sahiplerine yapılan ödemelerin göstergesidir.

“Sayın Kılıçdaroğlu’nun aldığı iki maaştan biri olan emekli milletvekili maaşı Cumhurbaşkanlığı ödeneğine endekslidir. Maaşımızla ilgili tasarrufta bulunmamız mümkün olmuyordur.

Muhalefet işi öylesine zıvanasından çıkardı ki, bu mihneti daha fazla taşımamız mümkün değil. Ek bütçenin genel kuruldaki görüşmelerinde Cumhurbaşkanı ödeneğiyle ilgili maddenin kanun metninden çıkarılmasını talep ediyorum.”

“Sayın Kılıçdaroğlu başta olmak üzere bu sebeple hiç kimsenin mağdur olmaması sebebiyle milletvekilli maaşlarının başka formüle göre düzenlenmesi yerinde olacaktır.

Sayın Kılıçdaroğlu’nun aldığı iki maaş Cumhurbaşkanının önünde olacağı için tekrar gündeme getirip de kamuoyunu bu konuda meşgul etmesin.”

“Ülkemizde hiçbir kesimi enflasyona ezdirmeme sözünü yerine getirmek için her fırsatı değerlendiriyoruz.

Ocak ayında asgari ücretin yüzde 50,5 artışından, kamu personel ve emekli maaşlarının yükseltilmesine kadar pekçok adım atmıştık. Asgari ücreti arttırırken işverenlerin omuzlarında kimi vergileri kaldırmıştık.”

“ASGARİ ÜCRETİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİNİ İSTEDİK”

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedik. Bakanlığımız özellikle belli sayıya kadar personel çalıştıran işverenleri gözetecek yöntem geliştirecektir.

Yapılan artışın isdihdamda olumsuz etkiye yol açmasına meydan verilmeyecektir. En kısa sürede bu konuda müjdeli haberi işçi ve emekçilerimizle paylaşmayı umut ediyoruz.”

“KAMU ÇALIŞANLARI VE EMEKLİLERİMİZE ENFLASYON FARKLARINI VERECEĞİZ”

“Kamu çalışanları ve emeklilerimize enflasyon farklarını zaten vereceğiz. 13,7 milyon emeklimizin bu çalışmanın tamamını kapsadığının altını çizmek istiyorum. Hiçbir çalışan ve emeklimizin hayat pahalılığın altında ezilmesine müsaade etmemekteyiz.

Detaylarını bilahare açıklayacağımız bu artışların şimdiden çalışanlarımıza ve emeklilerimize hayırlı olmasını diliyorum.

Çalışma Bakanım süratle Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile biraraya gelip çalışmalarını bitirecekler, ardından NATO görüşmelerinden döner dönmez tüm işçi ve emeklilerimizle bunu paylaşma imkanını bulacağız.”

 

“MEMUR MAAŞLARI BAYRAM ÖNCESİ 8 TEMMUZ’DA ZAMLI ÖDENECEK”

“Yılbaşında çalışanlarımızın, emeklilerimizin yeniden gözden geçireceğiz.

Ne yapılması gerekiyorsa onu da vereceğiz. Temmuz ayı memur maaşlarının Kurban Bayramı öncesi 8 Temmuz’da zamlı halde ödeneceğini belirtmek istiyorum.”

“Bölgemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri takip ediyor, milletimize fayda getirecek her hususun üzerine gidiyoruz.

Yeni yatırımlarla, yeni fırsatlarla, yeni finansman kaynaklarıyla istihdamı, üretimi destekliyoru, ihracatçılarımızı pazarlarını büyütme konusunda teşvik ediyoruz.”

“Bize yan gelip yatmak yoktur. Dünyada başı dik gezebilmenin tek yolu budur.

Türkiye’yi birilerinin peyki haline dönüştürmek, boyun büken, el açanlar için bu mücadele bir anlam ifade etmiyor olabilir.

Ama milletimiz bizim ne yapmak istediğimizi, nereye varmak istediğimizi gayet iyi biliyor.

Gayret bizden tevfik Allah’tandır.”

“Okulların tatil olmasıyla birlikte gençlerimizin yaz aylarını verimli şekilde değerlendirmelerine katkı sunacağımıza inandığım iki projeyi başlatıyoruz.

Spor okulları 81 illerimizin tamamında açık olacaktır.

Yüzme, tenis, eskrim, jimnastikten güreşe sporun her alanında faaliyet gösteren bu okullarımızdan evlatlarımız istifade etmiştir.”

“Tüm çocuklarımızı, gençlerimizi spor okullarımıza davet ediyoruz.

Yaz aylarında gönüllerince seyahat edebilmelerine imkan sağlayacak bir kolaylıkla ilgilidir diğer haberimiz.

Yurtlarımız 15 Temmuz1 Eylül tarihleri arasında 18-25 yaş grubu arasındaki evlatlarımızın ücretsiz konaklama imkanlarına sahip olacaktır.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL