Köşe Yazarları

Cumhurbaşkanı adayı kim olacak?

Ana gündem; “2023 seçimlerini kim kazanacak, Cumhurbaşkanı kim olacak?” Tamamda, adaylar kimler olacak? Cumhur İttifakı cephesinde durum açık ve net. Tek Aday; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Fakat Millet İttifakı cephesinde..

Cumhurbaşkanı adayı kim olacak?

Ana gündem; “2023 seçimlerini kim kazanacak, Cumhurbaşkanı kim olacak?”

Tamamda, adaylar kimler olacak?

Cumhur İttifakı cephesinde durum açık ve net.

Tek Aday; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Fakat Millet İttifakı cephesinde ortalık karışık durumda.

Biz gazeteciler ve halkımız için bu durum son derece heyecan verici.

Her gün haber çıkıyor, değerlendirmeler yapılıyor ve konuşacak bir şeyler buluyoruz.

‘Nerede hareket orada bereket’ sözünü doğrularcasına muhalefet içinde bir koşuşturmacadır sürüyor. Siyasi faaliyetler, ziyaretler ve toplantılar arka arkaya yapılıyor.

Siyasi çalışmalar, halkın arasına karışmalar ve faaliyetler hızlanıyor ama bu tip yarışlar, partilerin içinde her zaman iyi sonuçlar da vermeyebiliyor.

Ben olmadım’, ‘benim desteklediğim aday olmadı’, ‘benim dediğimi yapmadılar” anlayışı partilerin içinde bölünmelere ve ayrışmalara da sebep olabiliyor…

Mesela Millet İttifakı içindeki “adaylık yarışı” bu bakımdan son derece önemli…

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu, Bayan Demirtaş, Yavaş, Kesici, Özgür Demirtaş ve Meral Akşener…

Gerçi Meral Hanım ‘Cumhurbaşkanı değil Başbakan olacağım’ diyor ama yine de bu bir “ben de varım” baskısıdır.

Peki, ne olur? Millet İttifakının adayı kim olur?

Şöyle bir bakalım.

İmamoğlu Millet İttifakı’nın en istekli aday adayı olarak görünüyor… Yurt gezileri, Millet İttifakı ortakları ile ilişkileri sıcak tutması ve HDP’lilerle verilen pozlar hep alan hâkimiyeti oluşturmak için atılan adımlar…

Bence muhalefetin doğal adayı CHP Genel Başkanı Sayın Kılıcdaroğlu… Ama rakibin çok olması üzerinde uzlaşmayı zorlaştırıyor… E kaybetme korkusu ve kaybedince de CHP Genel Başkanı mevziinden çekilme mecburiyeti de doğuyor… Tedirgin olması ve kesin bir dille ‘ben adayım’ diyememesi de bundan.

Bayan Demirtaş… Türkiye’yi kısa zamanda saran ve sarsan bir dedikodu bu… Verilen tepki de çok normal.

Mansur Yavaş… Şunu açıkça ifade edeyim ki elime ulaşan 3 ankette de Mansur Yavaş var. Hem de çok iyi bir yüzdeyle. Fakat O kendisini daha çok Ankara’ya vermiş görünüyor… Bu yarışa gireceğini sanmıyorum.

İlhan Kesici… Bence hem adaylığı hem de kazanması mümkün olmayan biri… Tamam entelektüel seviyesi çok yüksek, lakin seçmeni yani milletin büyük bölümünü etkilemesi mümkün değil… Hani bir başarı hikayesi de yok.

Ekonomist Özgür Demirtaş’a gelince… İyi, kaliteli ve genç… Lakin yetmez. Türkiye’de aynı kalitede ve birikimde yetişmiş yüzlerce ekonomist var. Kitleleri etkileyemez gibi… Ancak bir hükümette bakan yahut üst düzey teknokrat olur. Ama “Siyasi kişilik” bambaşka bir durum…

Gelelim Meral Akşener’e… Aslında O da Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kadar istekli… Ama bir fikir attı ortaya ve ona hapsoldu. “Ben Başbakan olacağım…” diyor. Yıllar önce sahneye ilk çıktığında da aynı sözü söylemişti.

Neylersiniz ki şu durumda “Başbakanlık” diye bir yönetim birimimiz yok.

Ya Cumhurbaşkanı adayları İmamoğlu veya Yavaş olursa…

Biri İstanbul biri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı

İşte püf nokta burada.

Diyelim ki ikisinden biri aday oldu. Aday, hemen Belediye Başkanlığından istifa edecek…

Yerine kim gelecek o zaman?

Ben söyleyeyim; Yerine gelecek başkanı “Belediye Meclis Üyeleri belirleyecek” … Yani Yeni büyükşehir belediye başkanını çoğunluk sahibi Cumhur İttifakı belirleyecek. İşte bu Millet İttifakı için ciddi risk…

Sayın Kılıçdaroğlu bunu gördüğünden belediye başkanlarının aday olmasını istemiyor. Geçtiğimiz gün de bunu açıkça beyan etti.

Eee öyleyse kim olacak Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı?

Bakalım kim olacak…

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL