Köşe Yazarları

BİZ NEYSEK CAN DOSTUMUZ O

Gaziantep’te pitbull cinsi köpeklerin saldırısına uğrayan 4 yaşındaki minik Asiye ve ailesinin yaşadığı travmayı adeta iliklerimde hissettim. Haberi görür görmez duyduğum panik ve üzüntü duygusunun ardından ilk hislerim, nasıl olurda..

BİZ NEYSEK CAN DOSTUMUZ O

Gaziantep’te pitbull cinsi köpeklerin saldırısına uğrayan 4 yaşındaki minik Asiye ve ailesinin yaşadığı travmayı adeta iliklerimde hissettim. Haberi görür görmez duyduğum panik ve üzüntü duygusunun ardından ilk hislerim, nasıl olurda insan sahiplendiği bir canı yaptığı yanlışlarla başka bir cana zarar verir hale getirebileceğiydi. Zira , hepimiz az çok duymuşuzdur, özellikle pitbull cinsi ve benzeri ırklara mensup köpekler vahşi ve saldırgan olmaları için  vicdandan yoksun bir eğitime tabi tutulabiliyorlar.

 

Hadi biraz empati yapalım, daha doğrusu can dostlarının saldırgan  hale gelmesi içiz özel çaba harcayan insanların empati yapmasını buradan teklif edelim. Hayatlarının en değerli varlıkları olan çocuklarının kendileri gibi birisi tarafından yetiştirilen bir köpek tarafından Asiye’nin yaşadığı travmayı yaşamasına nasıl  tepki verirlerdi. “ Evet köpeğimi aynı şekilde yetiştirmeye devam ederdim ” diyenler psikiyatrinin konusuna girdiğinden bizi ilgilendirmiyor. Ama bir an olsun,” başka bir seçenek de mümkün” diyenler varsa empati davetim konusunda  başarılı olmaya başlamışım demektir. Uzman bilim insanlarının altını çizdikleri  net bir gerçek var. İnsan tarafından sahiplenilmiş hayvanların baskın sevgi veya saldırganlık duyguları, sahiplenen insanın baskın duyguları paralelinde şekilleniyor. Anlamı şu ; Sen ne isen can dostunda o.

Can dostu kavramına yeni bir ilave yapmak istiyorum. Sokak hayvanları yani can komşularımız, her gün defalarca karşılaştığımız can komşularımızın verdikleri hayatta kalma mücadelesine ne derecede destek olabiliyoruz. Kendimizi soyutlayarak, “belediyeler gerekeni yapsın” kolaylığıyla herhangi bir vicdani yükümlülük hissediyor muyuz?. Kaçımız hayvan barınaklarını ziyaret ettik?. Bir anda ortadan kaybolan sokak köpeklerinin akıbetleriyle ilgilenmiyoruz. Hayvan severliğimizin önemli bir kısmı belli cins ve ırktaki hayvanlara belli bir dönem sahiplik yapmak. Üzücü ama minik Asiye’nin travmasından öğrendiğimiz tek şey faturanın sokak köpeklerine çıkması.

Herşey dönüp dolaşıp sevgide bitiyor. Seversen ne insana, ne hayvana, ne doğaya zarar veremezsin. İnsan zarar vermezse, ne hayvan nede doğa hiç bir şeye zarar vermez. Bize dönüp gelen herşey bizim bize gönderdiğimizdir. Bizim bize gönderdiklerimizin  Asiyelerimizin saçlarının bir teline bile zarar vermemesi dileği ile….

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL