Ekonomi SonDakika

Türk-İş: Asgari ücret teklifimiz 9 bin TL oldu, verirlerse masaya oturup imzalarız

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023’te uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde üçüncü kez toplandı. İşçi ve işveren tarafının rakamlar üzerinden pazarlıklarını yürüteceği toplantı sona..

Türk-İş: Asgari ücret teklifimiz 9 bin TL oldu, verirlerse masaya oturup imzalarız

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023’te uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde üçüncü kez toplandı. İşçi ve işveren tarafının rakamlar üzerinden pazarlıklarını yürüteceği toplantı sona erdi. Toplantı sonrası konuşan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Komisyona söyledim. Türk-İş’in resmi teklifi 9 bin TL arkadaşlar. Verirlerse masaya oturup imzalarız, vermezlerse o mesele içinde olmayız.” açıklamasını yaptı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamındaki üçüncü toplantısı yapıldı. Asgari ücret komisyonunda işçi tarafını temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay, resmi tekliflerinin 9 bin TL olduğunu belirterek, “Kabul ederlerse imzalarız. 9 bin TL’nin altında rakama masada olmayız” dedi.
Saat 14:00’te başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısından ayrılan Türk-İş Başkanı Atalay, hükümet ve işveren tarafının teklifleri hakkında bilgi vermedi. Sadece kendi tekliflerini açıklayarak, bunun altında bir öneriyi kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Saat 14:00’te başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısından ayrılan Türk-İş Başkanı Atalay, hükümet ve işveren tarafının teklifleri hakkında bilgi vermedi. Sadece kendi tekliflerini açıklayarak, bunun altında bir öneriyi kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Asgari ücret rakamının belirlenmesi bekleniyor
Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise, tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç devam ediyor.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyonun, bu toplantıda yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirlenmesi bekleniyor.

“Bugün açıklanacak”
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısı öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gelen TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak bir açıklama yaptı.

Kavlak, rakamın bugün netleşeceğini söyleyerek “Umutları boşa çıkarmayacak rakam üzerinde uzlaşırız, üçlü mutabakat olarak imzalarız. Toplantıya girmeden bir değerlendirme yapmak doğru değil ancak, rakamlar bugün netleşecek. Hem işveren hem de bakanlığın elini görelim. Bundan sonra biz de elimizdekini masaya dökeyeceğiz. Basın mensubu arkadaşlardan bana sürekli bir mesaj geliyor; Külliye’de bir hazırlık olduğunu söylüyorlar, inşallah öyledir. Bir an önce bitsin, biz de işimize gücümüze bakalım. İnsanlar umutla bekliyorlar” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, daha önce rakamın üçüncü toplantıda netleşeceğini söylemişti.

Türk-İş, asgari ücret teklifini açıkladı
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret teklifinin 9 bin TL olduğunu açıkladı. Komisyonda teklifi sunduğunu söylene Atalay, söylenen teklifin 7 bin 785 TL olduğunu yalanladı. “Bizim böyle bir teklifimiz olmadı diyen Atalay, asgari ücretteki masaya getirecekleri teklifin 9 bin TL olduğunu duyurdu.

Atalay, şunları söyledi:

“20 gündür Türk-İş’in teklifi 7 bin 785… Bizim hiçbir teklifimiz olmadı. Şimdi teklifi bakan beye söyledim. Komisyona söyledim. Türk-İş’in resmi teklifi 9 bin TL arkadaşlar. Verirlerse masaya oturup imzalarız, vermezlerse o mesele içinde olmayız.”

Muhtemel senaryolar
Olası senaryolara göre, kalem kalem asgari ücret hesabı şöyle:

Yüzde 45 zam: İlk senaryo, net asgari ücretin 8 bin liraya çıkması.

Net olarak yüzde 45 artırılan asgari ücret, brüt 9 bin 412 liraya çıkıyor ve işverene maliyeti de 11 bin 59 lira oluyor.

Yüzde 50 zam: İkinci senaryo, yüzde 50 artışla 8 bin 250 liraya yükseltilmesi.

Brüt ücret, 9 bin 706 liraya çıkıyor ve işverene maliyeti 11 bin 404 lira oluyor.

Yüzde 55 zam: Üçüncü senaryo, asgari ücretin yüzde 55’lik artış ile 8 bin 500 lira seviyesine ulaşması.

Bu durumda brüt ücret, 10 bin liraya, işverene maliyeti ise 11 bin 750 liraya yükseliyor.

Yüzde 60 zam: Son senaryo ise net asgari ücretin yüzde 60 artışla 8 bin 750 liraya çıkarılması.

Bu durumda brüt ücret 10 bin 294 liraya, işverene maliyet ise, 12 bin 95 liraya denk geliyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL