Yerel Siyaset

İYİ Partili Kırkpınar: Ayrılık AK Parti’yi güçlendirmez!

İYİ Parti İzmir eski İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Genel Başkan Meral Akşener’in Altılı Masa’nın ortak Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusundaki anlaşmazlıkla ilgili açıklamalarını değerlendirirken, “O açıklamayla ilgili fazla konuşmama gerek yok,..

İYİ Partili Kırkpınar: Ayrılık AK Parti’yi güçlendirmez!
İYİ Parti İzmir eski İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Genel Başkan Meral Akşener’in Altılı Masa’nın ortak Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusundaki anlaşmazlıkla ilgili açıklamalarını değerlendirirken, “O açıklamayla ilgili fazla konuşmama gerek yok, imzamı atarım altına” dedi ve önemli değerlendirmelerde bulundu Kırkpınar, ayrılığın AK Parti’yi güçlendirmeyeceğinin de altını çizdi.
 İYİ Parti ile CHP’nin birlikte hareket etmesinden bir süre oluşan Altılı Masa’nın dağılmasının yankıları giderek büyüyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, adaylık konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adı üzerinde bir dayatma olmasını kabul etmediklerini, kazanacak bir adayda karar vermek zorunda olduklarını anlatan Akşener’in açıklamalarına, ilk yorum, İYİ Parti İzmir eski İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar’dan geldi. Milletvekili aday adaylığı için görevinden istifa eden Kırkpınar, Akşener’in açıklamalarıyla ilgili olarak “Altına ıslak imzamı atarım” dedi.

ADAY, MASADAKİ PARTİLERDEN BİRİNİN LİDERİ OLMAYACAKTI
Hüsmen Kıkpınar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, masanın kurulduğu dönemde yaptığı “Cumhurbaşkanı adayı, masadaki partilerin genel başkanlarından biri olmayacak” şeklindeki açıklamasını hatırlattı. Masadan kim aday gösterilirse, masadaki tüm partilerin o adayı destekleyeceği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Kırkpınar, şunları söyledi:

“Sayın Genel Başkanımızın açıklamalarının altına ıslak imzamı atarım. Her kelimesine katılıyorum. Masadan kim aday çıkarsa, onun destekleneceği konusunda bir düzeltme yapalım. Sayın Kılıçdaroğlu’nun, genel başkanlar aday olmasın diye, bir ifadesi var; daha masanın kurulduğu günlerde.

Kemal Bey, önce ikili ittifakla İYİ Parti ile masada bir araya geldi.
İki paydaş varken, daha sonrasında diğer dört parti Millet İttifakına dahil oldular. Altılı Masanın toplanma sebebi neydi? Sadece ve sadece bu ucube sistemden kurtulmaktı.
Masanın kuruluş temelindeki mesele, sadece ve sadece güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönmekti, bugünkü sistemden çıkmaktı.
Masanın tek birleştiği nokta, ortak paydası buydu.
 Dolayısıyla, süreç işledikçe Kemal Bey’in, bir dayatmasıyla karşı karşıya kalındı.
Siz kazanacak bir adayla yola çıkamazsanız, ne masanın üstü kalır, ne birinin aday olmasının anlamı kalır, ne de bundan sonra parlamenter sisteme dönüşle ilgili emek ortaya konulabilir.
Bu son çaremizdi.
Sistem değişikliğine gidilecekse, 13’üncü Cumhurbaşkanının adayının Millet İttifakı’nın adayının olması gerekiyor. O aday herhangi bir partinin genel başkanı değildi.”

İKİ BELEDİYE BAŞKANINDAN BİRİNİN ATEŞTEN GÖMLEĞİ GİYMESİ ÇAĞRISI YAPTI
Bu kopuşun, Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elini güçlendirip güçlendirmeyeceğiyle ilgili soruya Hüsmen Kırkpınar, şu yanıtı verdi:
“Bu ayrılma, AK Parti’nin adayının elinin güçlenmesi anlamına gelmez. Asla. Cumhur İttifakı’nın adayına karşın kim aday olur, kimler aday olur, bilemem ama Genel Başkanımızın işaret ettiği iki isim var. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu.  Meral Hanım, o iki belediye başkanına, ateşten gömleği giymek, ikinizden birine düşüyor, dedi. Kararınızı verin diye çağrı yaptı. Meral Hanım adaylığı düşünmüyor, bu iki isimden birinin kazanacağına inanıyor çünkü.”

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL