Ekonomi

Gita Gopinath’den Fed’e yön değiştirme çağrısı

IMF Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, Fed’in para politikası çerçevesini değiştirmesi gerektiğini söyledi. Üst düzey yetkili, önümüzdeki dönemde görülebilecek arz şoklarının altını çizerek deflasyonist süreç uyarısı yaptı. Uluslararası Para Politikası..

Gita Gopinath’den Fed’e yön değiştirme çağrısı

IMF Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, Fed’in para politikası çerçevesini değiştirmesi gerektiğini söyledi. Üst düzey yetkili, önümüzdeki dönemde görülebilecek arz şoklarının altını çizerek deflasyonist süreç uyarısı yaptı.

Uluslararası Para Politikası (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, “Arz şoklarından daha fazla etkileneceğiz ve bu nedenle para politikası çok daha ciddi takaslarla karşı karşıya kalacak. Para politikası çerçevemizi iyileştirmemiz gerekiyor.” uyarısında bulundu.

Bloomberg Television’dan Tom Keene’nin moderatörlüğünü yaptığı bir IMF panel tartışmasında konuşan Gopinath, Fed’in ekonomiyi sıcak çalıştırma konusunda daha temkinli olmasını ve çok hızlı enflasyon riskini önlemek için önceden önlem almaya daha istekli olmasını önerdi.

Enflasyonun çoğunlukla yüzde 2 hedefinin altında kaldığı yılların ardından Fed, Ağustos 2020’de para politikası yürütme stratejisini yeniledi. Yeni “esnek ortalama enflasyon hedeflemesi” çerçevesi altında, merkez bankası, odak noktasını enflasyonu yüzde 2’de tutmaya çalışmaktan, enflasyonu yıllarca telafi etmek için bir süre bu hızın ılımlı bir şekilde üzerinde tutma hedefiyle fiilen desteklemeye kaydırdı.

Çerçeve ayrıca, Fed’in uzun süredir devam eden, işsizlik düşükken enflasyona karşı önleyici grevler başlatma taktiğini de ortadan kaldırdı. Ve çerçeve, finansal piyasaları likidite ile doldurma ve enflasyonun bir süreliğine hedefini ılımlı bir şekilde aşmasını sağlamak için faiz oranlarını sıfıra yakın tutma taahhüdü ile evlendi.

Gopinath, bu vaatlerin Fed’in enflasyonla mücadelede yükselmeye başladıktan sonra yavaşlamasına neden olduğunu belirtti.

IMF Yetkilisi, merkez bankalarının, işsizliğin zaten düşük olduğu bir dönemde hedefin altındaki enflasyonu tolere etmeye daha istekli olması gerektiğini söyleyerek “Bu noktada, enflasyondaki açığı kapatmak için elinizden gelen her şeyi yapmak istemezsiniz” dedi.

Gopinath, “Mevcut strateji, enflasyonist bir durumun aksine deflasyonist bir duruma düşmemeniz için enflasyonun aşağı doğru çıpalanmamasını sağlamak için ne yapılması gerektiği hakkında daha fazla. Şimdi, pandemi ve savaşta gördüklerimizi göz önünde bulundurarak, ekonomiyi sıcak çalıştırma risklerini daha fazla hesaba katmamız gerekiyor” diye konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL