Kültür-Sanat

Geçmişten Günümüze Kadın Kıyafetleri

Geçmişten Günümüze Kadın Kıyafetleri’ Sergisi İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sergi Salonunda Açıldı Tire Halk Eğitimi Merkezi tarafından hazırlanan ‘Geçmişten Günümüze Kadın Kıyafetleri’ temalı sergi, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü..

Geçmişten Günümüze Kadın Kıyafetleri

Geçmişten Günümüze Kadın Kıyafetleri’ Sergisi İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sergi Salonunda Açıldı

Tire Halk Eğitimi Merkezi tarafından hazırlanan ‘Geçmişten Günümüze Kadın Kıyafetleri’ temalı sergi, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sergi Salonunda açıldı.

Açılışa, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür, İzmir İl Milli Eğitim müdür yardımcıları, Tire İlçe Milli Eğitim Müdürü Ogün Derse, Tire Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Adnan Güven, öğretmenler ve kursiyerler katıldı. Açılışı yapılan sergi, Ocak ayında vefat eden ve kendisi de Tire’li olan İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Birimi Şefi Kadir Gündüz anısına düzenlendi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, her türlü öğrenme etkinliği içine alan ‘Hayat Boyu Öğrenme’ kapsamında birçok faaliyet düzenliyor. Kişisel, toplumsal, sosyal ve istihdam ile ilişkili bir yaklaşımla bireyin; bilgi, beceri, ilgi ve yeterliliklerini geliştirmek amacıyla katıldığı her türlü öğrenme etkinliği içine alan ve toplumun bütün kesimlerine yönelik gerçekleştirilen bu faaliyetler, İzmir ili bünyesinde bulunan halk eğitimi merkezleri tarafından planlanıyor.

Bu kapsamda düzenlenen ‘Geçmişten Günümüze Kadın Kıyafetleri’ sergisi 35 kıyafetten oluşuyor. Aslına uygun olarak günümüze uyarlanarak değişik nakış teknikleri ile elde makine nakışları olarak işlenen bu kıyafetlerde değişik kumaşlar kullanıldı. Sadece Tire’ye ait olan beledi dokuma tekniği ile elde edilmiş kumaşlardan ve ayrıca yine Tire’ye özgü keçe tekniği ile dokunan kumaşlardan elbiseler dikildi. Geçmişte kullanılan kadın kıyafetleri örnek alınarak tasarlanan eserler Osmanlı motiflerini taşımakta olup aynı zamanda gümünüz kadın kıyafetlerinden de izler taşımaktadır. Tire Halk Eğitimi Merkezi usta öğreticileri bu projeyi 4 yıl önce başlattı.

Sergi ile ilgili ayrıntılı bilgi veren Tire Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Adnan Güven kendilerine tanınan bu imkandan dolayı teşekkür etti. Tire İlçe Milli Eğitim Müdürü Ogün Derse, Tire’de halka açık birçok kurs ve kursiyere sahip olduklarını ve ürettikleri eserleri tanıtmaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi ve destek verdiği için İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür’e teşekkür etti. Aynı zamanda bir kez daha Kadir Gündüz’e Allahtan rahmet diledi.

Serginin açılışını gerçekleştiren İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür, kendisi de Tire’li olan Kadir Gündüz’ü bir kez daha yad ettiklerini, kendisine Allahtan rahmet ve sevenlerine sabır dilediklerini ifade etti.

Daha önce Tire’ye yapılan ziyarette el sanatları anlamında birçok zenginliğe şahit olduklarını, özellikle keçenin kullanımı konusunda verilen emeğe saygı duyduklarını belirtti. İzmir’in birçok ilçesinde olduğu gibi Tire’nin de kendine has bu zenginliğinin geçmişten gelen medeniyetin ve kültürün yansıması olduğunu vurguladı.

Kaybolmaya yüz tutmuş sanatların halk eğitimi merkezleri aracılığı ile yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizdi. Emeği geçen tüm öğretmenleri ve kursiyerleri tebrik etti. Yentür sonrasında serginin standlarını tek tek dolaşarak bilgi aldı

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL