Dünya

Fransa Cumhurbaşkanı Macron yeniden seçildi

Fransa’da cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda sandık çıkış anketlerine göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeniden seçildi. Cumhurbaşkanı Macron oyların yüzde 58,2’sini alırken rakibi aşırı sağcı Marine Le Pen, yüzde 41,8’de kaldı. Bir..

Fransa Cumhurbaşkanı Macron yeniden seçildi

Fransa’da cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda sandık çıkış anketlerine göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeniden seçildi. Cumhurbaşkanı Macron oyların yüzde 58,2’sini alırken rakibi aşırı sağcı Marine Le Pen, yüzde 41,8’de kaldı. Bir önceki seçimde milliyetçi-ulusal oylar yüzde 13 iken bu oyların yüzde 42’ye yükselmesi dikkat çekti

 

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanul Macron ve aşırı sağcı Marine Le Pen’in yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, Macron galip geldi ve ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi.

Seçmen sayısının 48,7 milyon olduğu ülkede cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda, mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile aşırı sağcı aday Marine Le Pen yarıştı.

 

Oy kullanma işlemi Fransa’nın ana kara topraklarında, yerel saatle 08.00’de başladı ve 19.00’da sona erdi.

Fransa’da 2017’de ülke tarihindeki en genç cumhurbaşkanı olarak iktidara gelen Macron, 13 Mayıs’ta ikinci cumhurbaşkanlığı dönemine başlayacak ve 5 yıl boyunca görevini sürdürecek.

MİLLİYETÇİ-ULUSAL OYLAR YÜZDE 13’TEN 42’YE YÜKSELDİ

Kamu yayıncısı France Info’nun hazırlattığı anketlere göre, Cumhurbaşkanı Macron oyların yüzde 58,2’sini alırken rakibi aşırı sağcı Marine Le Pen, yüzde 41,8’de kaldı. Bir önceki seçimde milliyetçi-ulusal oylar yüzde 13 iken bu oyların yüzde 42’ye yükselmesi dikkat çekti.

 

Seçime katılmayanların oranı yüzde 28,2 olarak belirlendi. Bu, 1969’dan bu yana en yüksek oran olarak kaydedildi. Seçime katılım oranı yüzde 71,8 oldu.

Cumhurbaşkanı seçiminde 3. kez aday olan Le Pen, bir kez daha seçilemedi. Aşırı sağcı aday Le Pen, ayrıca kamuya açık alanlarda başörtüsünü yasaklamayı vadetmişti.

44 yaşındaki Macron, ikinci kez bu göreve seçilen üçüncü cumhurbaşkanı olacak.

Daha önce François Mitterrand ve Jacques Chirac iki dönem cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştı.

İçişleri Bakanlığının oy sayımına ilişkin verileri gelecek saatlerde açıklamaya başlamasıyla Macron’un galibiyetinin gece saatlerinde resmen netleşmesi bekleniyor.

Yasal resmi sonuçlar ise Anayasa Konseyi tarafından 27 Nisan’da açıklanacak.

2017’de yapılan cumhurbaşkanı seçiminde Macron, Le Pen’i geride bırakarak oylarını yüzde 66,06 alarak cumhurbaşkanı seçilmişti. Le Pen yüzde 33,9 oy almıştı.

MACRON: YENİDEN TARİH YAZACAĞIZ

Macron, gelecek yeni dönemin son 5 yılın devamı olmayacağını, gelecek yılların kolay olmayacağını ancak gelecek nesiller için tarihi yeniden yazacaklarını belirtti.

Macron, seçimin ikinci turu sandık çıkış anketlerinin açıklamasının ardından Eyfel Kulesi’nin önündeki meydanda destekçileriyle bir araya geldi.

Burada konuşma yapan Macron, kendisine güvenen Fransızlara teşekkür etti.

Seçimdeki aşırı sağcı Marine Le Pen’e oy verenlerin hayal kırıklığı yaşadığını bildiğini ifade eden Macron, “Çok sayıda vatandaşın aşırı sağa karşı durmak için bana oy verdiğini biliyorum. Onlara teşekkür ediyorum.” dedi.

Macron, aşırı sağın “öfkesine” çözüm ve yanıt bulmaları gerektiğini söyledi.

Fransa’yı “büyük iklim ulusu” yapmak istediğini belirten Macron, gelecek yılların kolay olmayacağını ancak gelecek nesiller için tarihi yeniden yazacaklarını kaydetti.

Emmanuel Macron, bu yeni dönemin sona eren son 5 yılın devamı olmayacağını dile getirdi.

Sandık çıkış anketlerine göre cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunu kaybeden aşırı sağcı Marine Le Pen de düzenlediği basın toplantısında Fransa ve Fransızlar için mücadele etmeye devam edeceğini belirtti.

LE PEN’DEN İLK AÇIKLAMA: KENDİ İÇİNDE BÜYÜK BİR ZAFER

Macron’a karşı kaybeden aşırı sağcı Ulusal Cephe parti lideri Marine Le Pen seçim sonuçlarının ardından yaptığı ilk açıklamada, aşırı sağın aldığı oy oranına dikkat çekerek, “Bu gecenin sonucu kendi içinde büyük bir zafer” dedi.

Fransa’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci turda kaybeden aşırı sağcı Ulusal Cephe parti lideri Marine Le Pen, seçim sonuçlarının ardından açıklamalarda bulundu. Mağlubiyeti kabul eden Le Pen, aldığı oy sayısının zafer olduğunu belirterek, “Ülkenin üzerinde büyük bir özgürlük rüzgarı yükselebilirdi. Seçimler aksini belirledi. Bu gecenin sonucu kendi içinde büyük bir zafer” dedi.

Yasama seçimi için mücadele vereceğini kaydeden Le Pen, “Bu akşam yasama seçimlerinin büyük seçim savaşını başlatıyoruz. Bu savaşı Jordan Bardella ile yapacağım. Ulusal Cephe, nereden gelirse gelsin, Emmanuel Macron’un politikalarına karşı bir araya gelmek isteyen herkesi birleştirmek için çalışacak” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Fransa’da 12 ve 19 Haziran tarihlerinde Ulusal Meclis’in üyelerini seçmek için yasama seçimi gerçekleştirilecek.

MACRON’UN BAĞRI AÇIK POZU

Macron’un seçim kampanyası sürecinde gömleğini yakasına kadar açarak verdiği pozu çok konuşulmuştu. Macron’un gençlerin dikkatini çekmek için böyle bir poz verdiği iddia edilmişti.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL