Bayraklı Yerel Siyaset

Serdar Sandal: ‘Borçları bitireceğiz’

Bayraklı Belediyesi’nin 2020 Mali Yılı Kesin Hesabı oy çokluğuyla kabul edildi. Mecliste AKP’nin, borç konusundaki eleştirilerine yanıt veren Başkan Serdar Sandal, “Bayraklı Belediyesi’nin kamuya ve şirkete ait borçlarını bir yere..

Serdar Sandal: ‘Borçları bitireceğiz’

Bayraklı Belediyesi’nin 2020 Mali Yılı Kesin Hesabı oy çokluğuyla kabul edildi.

Mecliste AKP’nin, borç konusundaki eleştirilerine yanıt veren Başkan Serdar Sandal, “Bayraklı Belediyesi’nin kamuya ve şirkete ait borçlarını bir yere bırakırsanız 30 milyona yakını kredi, geriye kalan borcumuz 40 milyonu geçmez. Biz bu süre zarfında borçlu aldığımız belediyenin borçlarını bitireceğiz. Finansal yapımızı güçlendireceğiz” dedi.

ayraklı Belediyesi mayıs ayı olağan ikinci oturumu Bayraklı Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Serdar Sandal’ın yönetiminde gerçekleşti. Oturumda Bayraklı Belediyesi’nin 2020 Mali Yılı Kesin Hesabı oylandı. AKP’li meclis üyeleri kesin hesaba yönelik eleştirilerde bulunurken Başkan Sandal ve CHP Grubu da eleştirilere yanıt verdi. 

KESİN HESABA OY ÇOKLUĞU

AKP ve MHP’nin ret oyu verdiği Bayraklı Belediyesi 2020 Mali Yılı Kesin Hesabı mecliste oy çokluğuyla kabul edildi. AKP’li meclis üyeleri bütçenin verimli bir şekilde kullanılmadığı ve belediyenin borç yükünün arttığı yönünde eleştirilerde bulundu.

‘BELEDİYEMİZ DİMDİK AYAKTA KALMIŞTIR’

2020 Mali Yılı Kesin Hesabı hakkında söz alan CHP Grup Başkan Vekili Cindi Can Polat, “Kesin Hesap, belediye yönetimine 315 milyon lira harcama yapma yetkisi vermiştir fakat belediyemiz bunun 245 milyon lirasını harcamıştır.

İsteseydi tamamını harcayabilirdi. Belediyemiz, tasarruf anlayışıyla hareket etmiş ve ödenekleri ekonomik bir şekilde kullanılmıştır. Daha az parayla daha çok mal temin edilmiştir. Pandemi ve doğal afetlerin bunlarda etkisi olmuştur.

Meclis üyeleri tarafından 45 gün süreyle denetlenmiştir. Usül ve işleyişle ilgili bir durum saptanmamıştır. Sayıştay tarafından da denetleniyor. Özet olarak uygun olduğu ortaya çıkmaktadır. Belediye, komisyon için tamamının muhalefetten oluşmasını istemiştir ama mevzuat gereği bu durum mümkün olmamıştır. Bunun amacı CHP’li yönetimler bilerek yanlış yapmaz, yaptırmaz.

Biz yetim hakkı yemeyiz, yedirtmeyiz. Bu nedenle her şey şeffaf bir şekilde ortadadır. Deprem ve pandemi nedeniyle ağır olumsuzluklara rağmen belediyemiz her koşulda dimdik ayakta kalmış, mali disiplinden taviz vermemiş ve ödemelerini yapmıştır” açıklamalarında bulundu.

‘ANLAMA KITLIĞI VARSA BİLEMEM’

Bütçe hakkında eleştirilerde bulunan AKP Grup Başkan Vekili Abdullah Aktaş, “Arkadaşlar çok güzel bir pembe tablo çizdi. Kitapçıklıları çok iyi okudular. Kimse ne okudukları anlamadı. Keşke CHP’li bir sürü yatırım yapılmış, projeler yapılmış, yerler kazandırılmış gibi açıklamalar yapsaydı” dedi.

Araya giren Başkan Sandal, “Hakaret etmeden eleştirilerinizi yapın. Biz anladık, anlama kıtlığı olan varsa bilemem. Siz kendi eleştirilerinizi yapın size ne bizim ne konuşacağımızdan? Varsa eleştirileriniz onları yönlendirin” dedi. 

‘EN AZ BORÇLU BELEDİYELER ARASINDAYIZ’

AKP Grup Başkan Vekili Aktaş’ın, şirketlerle birlikte belediyenin toplamda 400 milyon borcu olduğunu öne sürmesi üzerine söz alan CHP Grup Başkan Vekili Cindi Can Polat, “Belediye borçlanıyor diyorsunuz. Aksine, kitapçıkta Bayraklı Belediyesi’nin borçlanmadığını, borç ödediğini göreceksiniz. Belediye, yapılması gerekenleri imkanları dahilinde yapıyor. Kesin hesabı görüşüyoruz, faaliyetleri raporunu değil.

Bir kreş yapıldı denildi ama Bayraklı Belediyesi üç tane kreş açtı. Pandemi nedeniyle açılmadı. Bütçe, verimli şekilde kullanılmıştır. Bayraklı Belediyesi’nin kendi ölçeğindeki belediyeler arasında en az borçlu belediye olarak yer alıyor. 108 milyonluk borcu olduğu biliyoruz. 400 milyon borcu nereden çıkardınız anlamadım. Pandemide devlet bile yatırımları durdu.

Bayraklı Belediyesi’nden şapkadan tavşan çıkarmasını beklemeyelim. Belediye günlük görevlerini yapıyor ve yatırım yapıyor” diye konuştu.

FAKİR FUKARANIN HAKKI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ’

Eleştirilere yönelik açıklamalarda bulunan Başkan Serdar Sandal ise “Siz geldiğinizde 176 milyon borç vardı. Mesela bu iddianın doğru olması lazım. Bu borçların gerçek toplamı 176 milyon muydu? Bunun için de şirket borçları var mıydı? Şirket borçları yoktu ama siz diyorsunuz ki 176 milyon borcunuz vardı. Totalde biz devraldığımızda toplam 250-260 milyon civarındaydı. Bu şirketlerin vergi borçları, sigortaya olan borçları ve Bayraklı Belediyesi’nin borcu vardı. Bir siyasinin asıl işi bütçededir. Nasıl bir bütçe uygulayacağımız ve kimden yana uygulayacağımız önemli. Vatandaştan mı, emekçiden mi, çiftçiden mi, yoksuldan yana mı kullanacağız o önemli. Sizin derdiniz şu; siz 5 liralık işi, 100 liraya yaptığınızda büyük iş yaptığınızı sanıyorsunuz. Biz başka mantıkla iş yapıyoruz, bu paranın fakir fukaranın hakkı olduğu düşünüyoruz. Harcarken itinalı davranıyoruz” dedi.

‘BORÇLARI BİTİRECEĞİZ’

Başkan Sandal açıklamalarını şöyle sürdürdü: Bizim geldiğimiz süreçte enflasyon oranı ne, döviz kuru ne, pandemi ne, deprem ne, vatandaşın içinde olduğu durum ne? Bayraklı halkının durumu ne? İleriye dönük nasıl vizyon kurulur? Biz bu süre zarfında borçlu aldığımız belediyenin borçlarını bitireceğiz. Finansal yapımızı güçlendireceğiz, sonra da işlere başlayacağız.

Burada doğru ve iyi bir iş yapılmış. Bu kentin 5 yıllık işleri plan çerçevesinde yapılmış. Herkesin kendine ait bir yöntemi vardır. Bir yere kreş yapacaksak, kültür merkezi yapacaksak bunun resmi prosedürü var. 300 aileye sistematik yardım ediyoruz. 300 aileye beyaz eşya seti dağıttık. Depremde; enkazdan çadır sürecinden eve yerleşme sürecine kadar beyaz eşya setini veren bir belediye var. Biz Bayraklı Belediyesi olarak gelen yardımları koordinasyonunu doğru yapmışız.”

‘KULAKLARINI VE GÖZLERİNİ KAPATMIŞLAR’

AKP Grup Başkan Vekili Aktaş’ın, “Deprem gelen için gelen yardımları spor salonunda sular altında çürüttünüz. Spor salonuna koymasaydınız, sel olacağını tahmin etmeniz gerekirdi” eleştirisine yanıt veren Başkan Serdar Sandal, “Sizin mantığınız bu işte. Sel oldu ve bu yüzden bazı şeyler oldu. Sel bir doğal afet değil mi? Salon içinde faaliyet vardı o yüzden aşağısına koyduk. Bunu nereden bilebilirdik.

Her şey kontrol altında. 70 milyon kredi de ödemedik değil mi? Biz ödemedik siz ödediniz değil mi? Ne anlatsak anlamıyorsunuz. Arkadaşlar kulaklarını ve gözlerini kapatmışlar. Bayraklı Belediyesi’nin kamuya ve şirkete ait borçlarını bir yere bırakırsanız 30 milyona yakını kredi, geriye kalan borcumuz 40 milyonu geçmez” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL