Genel İzmir Yerel Siyaset

Pasaport iskelesi tadilata girdi: Agamemnon krizi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tadilat çalışmaları başlattığı Konak Pasaport İskelesi’ne Urla’dan getirilen yüzer iskelenin adının “Agemonnon” olması krize neden oldu. AK Parti ve MHP’li isimler duruma tepki gösterirken belediye yetkilileri iskelenin..

Pasaport iskelesi tadilata girdi: Agamemnon krizi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tadilat çalışmaları başlattığı Konak Pasaport İskelesi’ne Urla’dan getirilen yüzer iskelenin adının “Agemonnon” olması krize neden oldu. AK Parti ve MHP’li isimler duruma tepki gösterirken belediye yetkilileri iskelenin geçmiş dönemden itibaren aynı isimle kullanıldığını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Konak Pasaport’ta bulunan tarihi iskelede tadilat ve bakım onarım çalışmalarına başlarken geçici süreyle yüzer bir iskele kurulumu gerçekleştirdi. Proje kapsamında Urla’da tarihi liman içinde İZDENİZ’in kullandığı yüzer iskele Pasaport’a yerleştirildi. O dönem de üzerinde “AGEMONNON-İZMİR” yazan yüzer iskelenin görüntüleri tepkilere neden oldu.

Konunun bazı basın yayın organlarında yer almasının ardından ismin I. Dünya Savaşı’nda Akdeniz’de görev yapmış, Çanakkale Deniz Savaşı’na katılan “HMS Agamemnon” deniz zırhlısının ismini çağrıştırdığını ifade edildi. Aynı zamanda Yunan mitolojisinde Miken kralı olarak geçen Agamemnon Truva Savaşları’nı yöneten komutan olduğu için AK Parti ve MHP’li isimlerden sert eleştiriler geldi.

MHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Hasan Kalyoncu yaptığı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kendisini Yunanistan-Atina belediye başkanı sandığını söyledi. Kalyoncu şu ifadeleri kullandı: “Tunç Soyer’in Yunan kalıntılarına ve isimlerine hayranlığını Pagos’tan biliyoruz.

Anlamadığımız şey Yunan kalıntılarını İzmir’e maletmeye uğraşının sebebi. 

Bu kişi Türk ve Türkiye düşmanlığı yapıyor. Bunu dediğimizde, kendisine saldırıldığını söylüyor. Ancak kendince yeni adımlar atmaya devam ediyor. 

İzmir’e hizmetle hiç gündeme gelmiyor. Gündeme geldiği konulara bakın; Vapura Pagos demeye yeltendi. Milli duyarlılığa sahip İzmirliler mani oldular. Sonra para dedi, bayrak dedi. İzmirli topluca “otur yerine” deyip susturdu.

Karikatür festivali dedi, Türk ve islam düşmanlarına açık davet yaptı, yine şükür ki susturuldu. Teröristlere ağıt yaktı, Kıbrıs’ta Rum sözcülüğü yaptı…

Ama artık yeter Tunç Soyer. Şimdi de Agamemnon işi icat etmiş. Çanakkale’de geçemeyen düşmanın gemisinin, İstanbul’u işgal eden düşman gemisinin adıydı Agamemnon. Agamemnon mitolojik tarihte de Truva’yı yıkan orduda bir kral.  Bu kadarı gaflet veya şımarıklık değil. Bu şahıs Türk tarihinden bihaber ve her sahnede düşmandan yana gönüllü.  Kendini Atina belediye başkanı mı sanıyor? Yoksa sevdiklerinin denize dökülmesini hâlâ hazmedemiyor mu?  Havuzlu villa yaptığı Zeytin sıkma tesisi mi çarptı? Konut yaptığı şatonun havası mı çarptı? Yoksa sabır sınırlarını test etmeye özel görevli bir provakatör mü? Atatürk deyip Pagos’a, Agamemnon’a sarılmak;  çevrecilik deyip ÇED yönetmeliğini, kanunları hiçe saymak;  halka hizmet deyip önlem alman gereken deprem için enkaza ilk ben yetiştim diye övünmek, selden sonra önlem aldık demek… 

İzmir’e de millete de ihanettir Tunç Soyer. Bir yerlere Yunan ismi vermek,  festival diyerek Türk islam düşmanlarına kapı açmak,  zeytinyağı tesisi yapacağım diyerek havuzlu villa yapmak,  şatoyu konut yapmak belediye başkanlığı değil, halka hizmet hiç değil.

Her halükarda yeter artık Tunç Soyer. İzmir de İzmirli de senden bıktı. İzmir’e hizmet etmekte beceriksizsin fakat Türk düşmanlarını hatırlatmakta mahirsin”

Agamemnon kriziyle ilgili açıklama yapan MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, “Tunç Soyer İzmir Pasaport İskelesine Yunan Mitoloji Kahramanı “Agamemnon” ismini vermiş. Yani Çanakkale’yi vuran, İstanbul’u işgal eden İngiliz gemisi.

Yunan Ege’deki tatbikatlarını bu isimle yapar. Bize tatbikata yeltenme. Türk’ün sabrını zorlama” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ DE TEPKİ GÖSTERDİ
AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan da, “İzmir’deki iskeleye, Anadolu’yu işgale gelen Yunan Kralı Agamemnon’un ismi verilmiş. Çanakkale Savaşı’na katılan savaş gemisinin ismi Agamemnon. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalandığı savaş gemisinin ismi Agamemnon.Neden Agamemnon’un ismi verildi? Başka isim mi yoktu?” dedi.

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ise, “Tunç Soyer; yeni yaptığı iskeleye, binlerce yıl bir kara bulut gibi topraklarımız üzerinde dolaşan simge düşmanımızın; Yunan Kralı Agamemnon’un adını verirken ne düşündü acaba?  ‘Fikir neyse zikir de o’dur derler! Kurtuluşun şehri İzmir’in sabrını zorluyorlar” açıklamasında bulundu.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise tarihi iskeleye getirilen Urla’daki yüzer iskelenin yeni yapılmadığını belirtti. Urla’da tarihi liman bölgesinde “Urla İskelesi” adıyla hizmet veren yüzer iskelenin isminin daha önceden olduğunun altını çizdi.

Konuyla ilgili AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar’da Başkan Soyer’in gazeteci Can Dündar ile birlikte bir masada yemek yediği fotoğrafı paylaşarak ”Seçildiği günden bu yana ardı arkası kesilmeyen skandallarla gündem olan ve en sonda iskeleye Yunan kralını ismini vererek haddini aşan CHP’li Soyer’in fikri neyse zikri de odur.” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL